Европейската инвестиционна банка и българската фирма EnduroSat обявиха споразумение за рисково дългово финансиране

...
Европейската инвестиционна банка и българската фирма EnduroSat обявиха споразумение за рисково дългово финансиране
Коментари Харесай

ЕИБ отпуска до 10 млн. евро на българска космическа фирма

Европейската капиталова банка и българската фирма EnduroSat обявиха споразумение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро. 

EnduroSat предлага софтуерно дефинирани наносателити и галактически услуги за бизнес, изследвания и научни екипи. Компанията подчертава върху последващо потомство стратегии за проучвания и ръководство на групи спътници. С годишен растеж от над 250%, това е една от най-бързо разрастващите се галактически компании в Европа. Като горделив член на Международната федерация по астронавтика (IAF), в екипа на EnduroSat вземат участие повече от 80 програмисти, инженери и учени, които в този момент обслужват повече от 110 клиенти от целия свят.

Финансирането се предлага по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подсилен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), основан от Европейска инвестиционна банка, с цел да подкрепя европейски сдружения по време на пандемията от КОВИД-19.

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) бе основан от групата на Европейска инвестиционна банка с присъединяване на България и други страни членки на Европейски Съюз за подкрепяне на компании, потърпевши от рецесията от КОВИД-19. Като употребява съвсем 25 милиарда евро под формата на гаранции ЕГФ разрешава на Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд (ЕИФ) бързо да отпускат заеми, гаранции, обезпечени с активи скъпи бумаги, капитал и други финансови принадлежности, предлагани най-вече на дребни и междинни предприятия. ЕГФ е част от пакета за възобновяване на Европейския съюз, чиято цел е да обезпечи поддръжка от общо 540 милиарда евро за най-сериозно засегнатите елементи на стопанската система на Европейски Съюз.

" Подписването на първия контракт за рисково дългово кредитиране в България по линия на Европейския гаранционен фонд с EnduroSat – българска scaleup компания, е доста добра вест за българската стопанска система и за конкурентоспособността на Европа като цяло. Така се предизвиква новия галактически индустриален сегмент, който цели да демократизира и усъвършенства достъпа за всички до космоса и обвързваните аерокосмически технологии и приложения по метод, съгласуван с околната среда ", съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР